Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pouzdro a legitimační lístek

29. 9. 2011

Vojákovi armády ČSR byla vojenská knížka vydávána až při odchodu z prezenční služby do civilu. Během jeho služby sloužily k identifikaci pouze různé propustky a dovolenky. Roku 1936 byla zavedena alespoň legitimace pro důstojníky.

V prosinci 1923 bylo zavedeno pouzdro a legitimační lístek, dnes chybně označované jako "ID známka". Pouzdro s lístkem se nosilo pouze při službě "v poli". V době míru byly lístky uloženy u kmenových těles. Pouzdra s lístky byly pravděpodobně nošeny i v případech konání manévrů armády a některých cvičení.

 

Za mobilizace se používaly jak pouzdra čs. vzoru, tak starší Rakousko-Uherská.

 

Čs. pouzdro se skládalo ze dvou dílů, které byly vylisovány z tenkého mosazného plechu. Díly se do sebe zasouvaly a byly tak zcela oddělitelné. Na jednom konci obou dílů byly vylisována očka, která se překrývala a sloužila k zavěšení pouzdra na koženou šňůrku. Na té se pouzdro nosilo mezi košilí a blůzou.

snmek015.jpg

 

Rakousko-Uherské pouzdro bylo rovněž mosazné, ale oba díly byly spojeny pantem a pouzdro se tak rozevíralo.

902432253.jpg

 

9024322531.jpg

Existovaly varianty, které měly k jednomu dílu pouzdra připevněn kovový znak druhu vojska dotyčného vojáka - horské jednotky, hraničářské jednotky, útočná vozba. Tyto úpravy nebyly věcí oficiální, a jsou velmi výjimečné.

 

Na legitimačním lístku byly zapsány základní údaje vojáka - jméno, datum a místo narození, civilní adresa, kmenové těleso, hodnost, odvodní ročník, číslo kmenového listu, mateřský jazyk, náboženství, údaje o očkování, údaje o úmrtí. Na zadní stranu se především zaznamenávaly nejrůznější změny - přeložení, povýšení a byla zde také adresa nejbližších příbuzných.

Lístkům, pro svojí krajní část se základními údaji, která se měla v případě úmrtí odtrhnout, vojáci přezdívali "Vstupenky do nebe".

beznzvuey.jpg

Protože to pouzdra umožňovala, vojáci v nich kromě identifikačních lístků velmi často nosili nejrůznější předměty pro štěstí. Nejčastěji to byly svátostky či jiné medailonky, nebo například pramínek vlasů své dívky.

snmek014.jpg

Zmiňme ještě, že po rozpadu ČSR zavedla slovenská armáda pouzdra pro důstojníky, které měly v jednom díle vylisován znak Slovenského štátu.

Pouzdra Rakousko-Uherského typu používala také Maďarská armáda. U maďarských pouzder byl jeden díl opatřen vylisovanou tabulkou, kde se mohla souřadnicovým systémem označit konkrétní jednotka a je zde možno mluvit o opravdové ID známce. Maďarská pouzdra se vyráběla i z hliníku. 

obr27b.jpg