Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trocha historie aneb jak to všechno začalo (do r. 2011)

29. 9. 2011

pohl-1.jpg

 Objekt X.a/15 na dobové pohlednici (vydáno tehdejším muzeem na Veselce)

Subjekt ve smyslu památníku čs. opevnění v objektu X.a/15 fungoval již v 90. letech pod taktovkou p. Jiřího Duchoně, který měl ve správě současně i objekt na Veselce. "Borovany" nebyly aktivovány pravidelně, ale objekt byl široké veřejnosti zpřístupňován zpravidla jen během několika v minulosti pořádaných bojových ukázek, jejichž dějištěm bylo nejbližší okolí objektu a prostor pole mezi silnicí a řekou Stropnicí. Rekonstrukce objektu byla logicky poplatná době, kdy v 90. letech bylo o lehkém opevnění známo daleko méně poznatků než dnes. Ovšem je třeba říci, že expozice byla tehdy "z těch lepších" (stejně jako u objektu 182/33). Poté na delší dobu objekt osiřel (až na pokusy o rekonstrukci, které již nestály za řeč). 

Jistá renesance přišla až se zřízením naučné stezky Totalita rozděluje. Stanoviště Xa/15 se stalo jedním ze zastavení (tedy lépe odbočkou z hlavní trasy) a na pravé straně objektu byla firmou p. Marka instalována naučná tabule se základními informacemi (která dnes chátrá, což se snažíme řešit).

pohl-2.jpg

  Objekt z týlové strany na pohlednici stezky "Totalita rozděluje" (vydalo město Borovany)

bun-2008.jpg

Újmu poté utrpělo okolí objektu zejména při výstavbě koridoru v letech 2007 - 2008, kdy byly téměř všechny obsypy kolem objektu zlikvidovány (foto nahoře). Ty musely být v současnosti poměrně nákladně a pracně zrekonstruovány. Na druhou stranu ale mohlo dojít k nálezu dobře zachovalé výstražné cedule, kterou byly objekty pro své vojenské využívání označovány v době komunismu (foto dole).

cedule.jpg

O opevnění a jeho výstavbu v regionu samého jihu Čech jsme se začali zajímat daleko dříve, než byl založen stávající klub o. s. KVH Süd (www.sud.estranky.cz, IČO: 26567491). Ten se sice primárně zabývá reenactováním německé armády, ale jeho menší část plane i pro čs. brannou moc a systém opevnění. Již jako jednotlivci jsme začali od roku 2006 spravovat a rekonstruovat se svolením obce Cep objekt vz. 37 184/65 nedaleko obce Majdalena na Třeboňsku. Po vzniku klubu se začalo z logických důvodů postupovat v těchto věcech pod jeho záštitou. A protože je většina našich členů z Českobudějovicka a Trhovosvinenska, začali jsem pátrat, zda by nešlo získat do správy i objekt v Borovanech. V roce 2009 jsme se tak začali v této věci více angažovat a ohledně toho kontaktovali i město Borovany. Zde byl ovšem problém, protože jak známo, naše armáda dnes o tyto objekty nejeví pražádný zájem a odprodává je vlastníkům pozemků, na nichž stavby leží. Naše žádost o pronájem byla přijata, ovšem verdikt se měl ukázat až do doby, než bude vyřešeno vlastnictví objektu samotného.

Na počátku března 2011 byl ale již objekt převeden vojenskou správou na město Borovany. Poslali jsem tedy novou žádost o pronájem. Poté bylo vypsáno výběrové řízení a teď již bylo potřeba jen čekat. Nakonec se nevyskytly žádné další problémy a objekt byl našemu klubu pronajmut za údržbu. Dohodli jsem se s městem, že objekt bude zpravidla otevírán při příležitostech městských akcí, což se ukazovalo výhodné pro obě strany.

Poté jsme již začali průběžně pracovat na prvních krůčcích rekonstrukce. Zpočátku bylo potřeba objekt zejména vyklidit a naplánovat další možný postup. Ukázalo se, že to bude daleko těžší oříšek, než se zprvu zdálo ... ale o tom již dále !

 

Náhledy fotografií ze složky "36" včera