Jdi na obsah Jdi na menu
 


2013 na X.a/15

22. 3. 2013

Leden až březen 2013

Stejně jako příroda jsme si v tomto období vybírali v rekonstrukci objektu "zimní spánek". To bylo zčásti zapříčiněno jak nepřízní počasí, tak nedostatkem času a podkladových materiálů (srv. dále). Vnitřní výdřeva je již z valné části hotova. Chybí již jen drobnosti (např. na dnešní poměry atypické podložky matic přítlačných sloupků).
Dále mohu prozradit, že ani ve výzkumné činnosti nezaostáváme. V dohledné době zde na stránky připravujeme drobný článek, který zajímavým způsobem doplní mozaiku našich znalostí o situaci v roce 1938 kolem Borovan. Proto zůstaňte nalazeni !

Kamufláž - předehra
Tento rok dostane objekt nový barevný slušivý kabátek. Přeci jen je toho již třeba, neboť i když se pracuje vevnitř, tento fakt moc zvenku není vidět :D. Jak jsme již psali, je značně nepravděpodobné, že by se mohla objevit dobová fotografie přímo X.a/15, nebo alespoň objektu vz. 36 z příslušného úseku (archivní prameny také zřejmě budou z jistých důvodů ještě delší dobu mlčet). Vzhledem k tehdejší spřízněnosti s úsekem IV na Jindřichohradecku (původně dokonce úseky X a IV byly dokonce jeden celek), jsme usoudili, že bude prozatím nejpřesnější se inspirovat dobovými fotografiemi právě z úseku IV...
Naštěstí několik fotografií je dostupných v literatuře (dále dopomohli kolegové) a proto mohl vzniknout prozatímní náčrt kamufláže. Nejprve jsme zkusili tříbarevnou kombinaci (tj. černá, hnědá, zelená). Nebylo to "ono", i když to na dobové fotce zpočátku tak vypadalo (nejsvětlejší fleky jsou na dobové fotce už skoro stejné jako podklad). Většinou se v našem úseku mluví o 4 barvách. Dobový předpis, který cituje Solpera (Nadějný začátek se smutným koncem, s. 31-32) mluví o 4 barvách (Sviták ve své knize též), s tím že okrové má být málo (samozřejmě jde o předpis, který v praxi nemusel být do důsledků dodržován). Pavel Salák ve své seminární práci zmiňuje, že pamětníci mu řekli o 3 barvách...
Přesto vše si myslíme, že 4-barevná kombinace (podklad tmavě zelená + fleky okr, tmavě hnědá, černá/tmavě šedá) je věrohodná a ve výsledku vypadá autenticky. Rozhodně výsledek bude srovnatelný s IV.a/305 (zde se nám nezdá tvar fleků, naopak barvy zde mají docela OK, možná okrová je málo dohněda a zelená málo tmavá). Dnešní kamufláž na IV.a/312 se nám moc nelíbí. Dalo by se i říci, že s tím co je na dobových fotkách moc společného nemá ? Z dalších variant jsme zkusili okrový podklad (+ výměna za zelenou), což nevypadalo právě věrohodně.
Dalším problémem bude určit přesněji odstíny barev. Myslíme si, že "barvy přímo z plechovky" nejsou to pravé ořechové. Zřejmě nejschůdnější cestou k autentickým odstínům barev bude proto jejich porovnávání přímo na dochovaných objektech úseku IV (podobně jako to praktikoval kolega Lakosil v článku Česká Kanada trochu jinak na ropiky.net). Výsledné kódy barev dle vzorníku RAL určitě také budou záviset na počasí, světle, a barvocitu průzkumníků apod. Obecně si myslíme, že odstíny by vcelku mohly odpovídat, tomu co je v Roudnici n. L. u  kolegy Rajnyše a co mají poměrně nově na N-S 82 a 84 (zde se hodláme v menším inspirovat nedbalostí provedení, foto ZDE). Poměrně odpovídají také "36ky" namaskované kolegou Duchoněm u Slavonic (foto ZDE - dejte vz. 36 dole).
Postupem času se také zdá, že týlová stěna X.a/15 opravdu byla CELÁ v okrovém vápenném nátěru. Při postupné likvidaci poválečné omítky se tento odstín objevuje opravdu všude. Také není bez zajímavosti, že tento nátěr už tehdy nanášeli na tenkou vrstvu omítky (pod ní je již jen beton). Možná se to zdá opravdu jako trochu atypické řešení, ale vše tomu zatím nasvědčuje. Podle kolegů z 18. p. pl. z Plzně prý u nich mají možná něco podobného na objektu vz. 37 E. Je také možné, že dle zákonů schválnosti se právě po dokončení maskovacích prací objeví příslušná dobová fotka. Ale to by bylo jen dobře a rádi bychom to samozřejmě opravili :D

Na ukázku a pro zajímavost přikládáme i příklad barevné rekonstrukce kamufláže tančíku vz. 33 od p. Minára (z časopisu Detektor Revue). Soudí se, že barvy na vz. 36 mohly být podobné právě jako na čs. technice.

tc33a.jpg

Duben - květen 2013
Přes zimu došlo k částečnému slehnutí (a tím také k žádoucímu zpevnění) v minulém roce dokončených postranních zemních násypů. K opětovnému navýšení jsme opět použili kvalitní travní drny, které byly připevněny dobovou technologií a to dřevěnými kolíky. Bohužel se tato operace nemohla díky špatnému počasí zdokumentovat (ano, opět "syndrom mokrých slepic"). Díky vydatnému dešti se snad drny ale lépe ujmou. Siluety náspů bude ještě třeba jemně dorovnat přivezenou zeminou.

V té samé polovině května nás také na X.a/15 čekalo velmi nemilé překvapení. Objekt byl totiž (jako v minulosti) posprejován. Zřejmě jde o dílo jedinců mdlého rozumu, pravděpodobně náctiletých a spjatých s hiphopovou komunitou. Je nám jasné, že posprejování týlové stěny nevyžaduje takovou dávku odvahy, neboť zvenku od silnice je vidět z širokého okolí. Vandalům neunikly dokonce ani kolejnice. Přiznáváme, že přímo na místě nám to elán do rekonstrukce kamufláže trochu vzalo (aneb od lidí pro lidi ?). Protože však rekonstrukce exteriéru ještě nebyla dokončena, nedá se v tomto případě zatím bohužel moc dělat. Uvidíme, co se bude dít dále, resp. po rekonstrukci kamufláže. Ale nenecháváme se tím určitě odradit a budeme pokračovat v nastoleném směru a kvalitě rekonstrukce...
Dále Vám nabízíme fotku(-y) dotyčného "veledíla". (detaily ZDE)

v-13.jpg

Léto 2013
Rekonstrukční práce (i když se to zvenku nemusí zdát) se posouvají stále kupředu. Při minulém parném počasí jsme se sekáním trochu otáleli (střecha je i přesto úplně vypálená a je "zcela podzimního rázu"). Nyní (srpen) je již okolí uvedeno opět do reprezentativního stavu. V současné době probíhají přípravné práce na provedení kamufláže (zjišťování vhodných odstínů, v otázce kamuflážního schématu zatím máme vcelku uspokojivý návrh, inspirovaný studiem dobových fotografií z úseku IV, srv. výše). Pokračuje také osekávání poválečné omítky týlové stěny. Naštěstí květnový sprejerský útok zasáhl levou polovinu stěny na které ještě nebylo tolik zapracováno (btw. prý současně mělo být stejně poničeno některé železniční příslušenství v okolí, takže nešlo zřejmě výhradně o útok na X.a/15 ?). Mnohde se odhalují takřka neporušené plochy původní okrové vápenné omítky, kde uvažujeme o jejich zakonzervování. Ukázalo se také, že asfaltová izolace přesahující hranu stropu je původní (omítka nanesena přes). Na jednom místě je možná také stopa po střele. Oblast kolem vchodu nese také stopy poválečných oprav (dvojice jiného betonu na původní omítce), je možné, že po odbednění se původně ostrý roh odrolil ? Likvidace omítky pokračuje i nadále (odstraněno již něco přes polovinu). Průzkumem bylo zjištěno také, že okrové byly stěny kolem vchodu a boční strany schodišťového bloku (nášlapné části schodů a spodní část vchodového otvoru byly zřejmě bez nátěru). 
Exteriér se změnil především opětovným osazením tabule naučné stezky, což nás překvapilo, neboť se myslelo, že stezka a problém naučné tabule u X.a/15 zůstaly již opomenuty. Dá se na druhou stranu říci, že toto je v současnosti jediné možné umístění vzhledem k bezpečnosti návštěvníků stezky. Tabule je nyní nově opravená a daleko lépe ukotvená, takže do budoucna ji snad neporazí rozmary počasí. 
Pomalu finišují práce na revitalizaci výdřevy. Byla dokončena celá část okolo levé střílny (při pohledu zevnitř). Chybí tedy už jen několik prken, finální nátěr khaki na kovových částech a drobnosti. Asi nejzajímavější byla výměna zapuštěné latě délky 385mm pod dveřmi. Ta byla působením vlhkosti od vchodu zcela destruována a musela být nahrazena (použita před 77 lety !). Nyní je již možno odpovídajícím spojovacím materiálem připevnit zbývající prkna pode dveřmi (viz. popis dobové technologie apod. výše). Byla také dokončena sada 12ks atypických podložek a matic na přitažení vzpíracích sloupků bednění (2 podložky+2 matice na každý). Povrchová úprava byla provedena zcela jednoduše černěním olejem. Osazena na řetízky byla také 6tice čepů (opracované kováním), kterými se zajišťovaly posuvné okenice střílen v zavřené poloze.
(ps. bohužel nebyla provedena doprovodná dokumentace rekonstrukce)

pod čarou: X.a/15 je také vděčným cílem vyznavačů geocachingu (stejně jako mnoho dalších pevnostních objektů, nemusíme chodit daleko viz. 182/33, 184/65...). V současné době jsme prověřili stávající úkryt místní kešky, která byla nedávno poněkud přesunuta (samozřejmě nebudeme prozrazovat její umístění, abychom nekazili geo-kolegům radost ze hry). Tedy kešeři: o umístění víme a nemusíte se bát v naší přítomnosti na objektu vyzrazení :D (říkali jsme si, kolika kešerům jsme lov překazili, tak snad prominou...)

Září 2013
V polovině září nás na X.a/15 zastihlo vyjímečně pěkné počasí, prostě typické babí léto. To bohužel zatím u nás nepřeje houbám, ovšem nedaleko objektu jsou velmi pěkná časně-podzimní jablka a šípky /tolik hospodářsky-bunkrologická vsuvka :D/.
Podařilo se konečně doupravit týlovou stěnu a připravit ji na finální vápenný okrový nátěr. Odstranění likvidovatelných zbytků poválečné omítky trvalo v podstatě celé léto a několik nástrojů při něm padlo takříkajíc "za vlast". Ovšem zážitek vidět celou stěnu s prosvítajícím původním nátěrem za to stojí (trochu to stále kazí postříkané schody). Zlikvidovat nepůvodní vrstvy nepůjdou úplně, protože novodobý nátěr zasáhl původní vrstvu na oprýskaných místech. Celá stěna byla dále zahlazena flexou s copánkovým kotoučem, což zvýšilo prašnost okolí nejméně o 100 procent :D. Poté byla provedena penetrace celé stěny kvůli lepšímu přilnutí nátěru, který bude proveden v nejbližší době /v závislosti na počasí/. Zajímavé překvapení v podobě našedo přetřených dveří nám zřejmě přichystali železničáři, kteří takto pravděpodobně v okolí likvidovali všechny následky květnové sprejerské činnosti. X.a/15 je prostě plná překvapení... (FOTO před penetrací a po dočistění dole, poté ZDE v galerii)

zad.jpg

Dále byl osazen poslední zajišťovací čep a to u posuvných vchodových dveří. Ovšem zlatým hřebem toho dne bylo provedení vnějšího bednění pravé střílny směřující ke střelnici. Vydatně při tom pomohla samozřejmě zapůjčená centrála. Ručně zařezávat prkna na šířku, případně pod úhlem, by přeci jen nebylo ono... Celá operace vyžadovala důkladné dočištění ozubů střílny a přesné oměření. Pohled ven skrze vydřevenou střílnu je vskutku zajímavý. Výsledek precizní práce kolegů je při pohledu zvenku velmi impozantní. Také doufáme, že se s provedenou prací příště opět shledáme a výdřeva neskonči v kamnech některého místního "zloděje dřeva" :D.
(TAKTO to vypadá vcelku, dole detail)

str-det.jpg