Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poznámka a úvaha k západní části úseku 182a

6. 11. 2013

Pro ukázku jedna situace z místní 1. HOP (větší obrázek v přiložené galerii). Příspěvek upraven z FB Toulky jihem Čech /nejen vojensky/, a proto ta jistá schematičnost a populární forma. 
Nacházíme se nedaleko Římova, na konci stavebního úseku opevnění 182 (resp. 182a). Dovolil jsme si použít snímek z cenie pro ilustraci (z roku 1952). Pro detailní náhled na stavbu úseku 182 a peripetie firmy Stašek srv. článek Úsek 182 Ostrol. Újezd (Velešín - Borovany), 182a Pašinovice (ty peripetie jsou velice zajímavé - mj. se ukazuje, že tehdy nešlo vše jako na drátkách, jak si někteří dodnes myslí).

let-pohled-182a.jpg

Označení tohoto úseku není samo sebou. Firma bratří Stašků, která měla na starost celý úsek 182 (od borovanského mostu až sem k Malši), měla značné problémy se stavbou. Vojenská správa proto přikročila k rozdělení úseku. Vznikl tak podůsek 182a, který stavěla firma R. V. Svoboda a A. Malý, stavitelé Praha. Firma začala stavět svojí část úseku (resp. od č. 59 do č. 90) teprve až v polovině září 1938. Složitá byla doprava materiálu na staveniště, čemuž nepřidalo ani tehdejší deštivé počasí. Firmě se tak podařilo vybetonovat v hrubé betonáži jen tuto západní část úseku. Po přerušení prací musel být rozestavěný objekt 83/A-180 dobetonován bratry Stašky.
I přes velkou nedokončenost se zde, jak vidíme podařilo vykácet lesní průseky. Mezi objekty byly tzv. pozorovací a střelecké průseky, kterými se měla postřelovat intervalová překážka. Její průběh je naznačen (je pravděpodobné, že za mobilizace zde byla alespoň jednoduchá drátěná protipěchotní překážka). Objekty jsou v normálním provedení, což bylo pro lesní prostory běžné. Za řekou již navazoval úsek 181. Směrem doprava byla bohužel velká mezera v HOP a to cca. pod Komařice, kde byl poslední betonovaný objekt úseku 182 č. 54 (což je cca. 3km volnou čarou bez linie LO). Ale je možné předpokládat připravovanou obranu alespoň v polním postavení (což je nezáviděníhodná situace). Za mobilizace tento úsek hájil II. pěší prapor pěšího pluku 1 Mistra Jana Husi. Ovšem i vzhledem k roztaženosti jednotek (prapor hájil neúměrně dlouhé postavení i když byl mobilizačně posílen) a celkové nedokončenosti zdejší HOP nám vyvstává celá řada otázek...

I dnes jsou lesní stanoviště čitelná. Ovšem v tomto lese je docela zajímavá orientace. Kdo by čekal celé objekty, tak bude zklamán, neboť zde byly objekty v létě 1938 odstřelovány jako na celém území Protektoratu B. u. M. Nacházíme tak na většině území Českobudějovicka pouze jámy se zbytky betonu, v lepším případě i se zemním násypem. 
Zde materiál k destrukcím: Destrukce opevnění v oblasti úseků 181 - 183
K tomu, jak se dnes zkoumají "zbytky" HOP: Průzkum počátku stavebního úseku 146 aneb lekce fortifikační archelogieNovodobá fortifikační archeologie.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Detaily ke stav. úsekům