Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otisky víry v paměti Borovanska

www.borovany-cb.cz/html/sacral/sacral_index.htm

Křížky, kapličky i boží muka. Drobné sakrální stavby, které nás doprovázejí doslova na každém kroku. Jsou nenápadné, často ukryté ve stínu stromů, jejichž mohutnost dává tušit stáří stavbičky. Jen na Borovansku se jich dochovalo kolem šedesáti. Některé ještě čekají na svoji renesanci, některé se možná nedočkají,
Doprovázely poutníky po cestách, které v důsledku scelování polí zmizely, bránily nové výstavbě, nebo jen byly trnem v oku „nové generaci“, která si na otisky křesťanství v krajině nepotrpěla. Mnoho křížků, kapliček i božích muk bylo zdevastováno, zničeno a ukradeno v období po 2. světové válce.
Většina staveb nemá velkou uměleckou hodnotu, jsou ale našim dědictvím. Mají nejen hodnotu historickou, kulturní i krajinně estetickou, malí také svoji paměť, ukrývají v sobě kus historie, vzpomínky i legendy.
Kříže však z krajiny mizí i dnes. Snad rukama sběratelů, v horším případě jen jako kus železa k prodeji ve výkupu kovů. S nimi nenávratně mizí z krajiny otisky naděje, lásky i víry našich předků.

Tvůrci tohoto zajímavého projektu se pokusili pro uchování části kulturního dědictví Borovanska zdokumentovat současný stav těchto sakrálních staveb i podchytit jejich historii. Pátrali po místních kronikách i v paměti starousedlíků ...