Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naučná stezka "Totalita rozděluje"

6. 9. 2011

Charakteristika trasy: pro pěší, délka trasy: 6 km, počet zastávek: 9 

Přístup: vlakem nebo po silnici do Borovan

Výchozí bod: Borovany- železniční stanice

Cílový bod: Borovany- železniční stanice

důvody k návštěvě - historie prvorepublikového opevnění pohraničí, technické parametry opevnění, příroda kolem řeky Stropnice.

Je zaměřena zejména na historické události, které vedly k přerušení partnerských vztahů Čechů a Rakušanů, zvláště v souvislosti s nástupem nacismu v Evropě a poválečným vytvořením "železné opony". Texty na informačních tabulích přibližují návštěvníkům i odraz historických procesů v mikroregionu a jeho reáliích.

Stezka vede podél říčky Stropnice do Ostrolovského Újezdu (zelená turistická značka). Zde si může návštěvník udělat odbočku po zelené turistické značce do osady Veselka, kde najde zachovalý objekt opevnění vz. 37. Zpět do Borovan se vrací po nově vyznačené žluté turistické značce. Bohužel, dříve přístupný pohraniční skanzen je již díky smrti provozovatele nepřístupný a exponáty jsou postupně přesunovány. 

Stezka je určena především pěším návštěvníkům, využívat ji mohou i cyklisté (ti nemohou odbočit k zastavení č. 5). Výchozí i cílové místo je v sousedství autobusového nádraží v Borovanech. V terénu trasa stezky kopíruje značené turistické trasy, a je tedy vyznačena pásovými turistickými značkami (zelená, červená, žlutá).

  • č.1   Staletí dobrého sousedství a spolupráce
  • č.2   První začátky bariér
  • č.3   Opevnění proti nepříteli
  • č.4   Lehké opevnění vzor 37
  • č.5   Zrazená republika
  • č.6   Další osud opevnění
  • č.7   O stavbě bunkru
  • č.8   Borovany během 2. světové války
  • č.9   Soukromý pohraniční skanzen železné opony

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Podrobný popis a výčet stezek zde: www.sdruzeniruze.cz/vismo/dokumenty2.asp

Pamětí Novohradska - na cyklotrase dlouhé 46 km se na 12 zastávkách seznámíte s novohradskými pověrami. Trasa vede přes poutní kostel Dobrá Voda a gotickou tvrz Žumberk. Začátek před budovou ZŠ v Nových Hradech.

Pamětí Slepičích hor - na cyklotrase dlouhé 54 km informuje na 17 zastávkách o historii jednotlivých míst. Trasa vede z Benešova nad Černou přes Besednici, Trhové Sviny, Žumberk zpět do Benešova.

stezky kolem Borovan: www.borovany-cb.cz/pesi-turistika/ds-3271/p1=4731

přírodní zajímavosti Borovanska - www.borovany-cb.cz/html/prezentace/priroda/nature.htm